تبلیغات
روستای هلال آباد - مطالب مهم در مورد کاشت داشت برداشت گیلاس
روستای هلال آباد
سرزمین تلاش و پشتکار آباء و اجداد

مرتبه
تاریخ : دوشنبه 20 اردیبهشت 1395





پیشگفتار:
اهمیت درخت گیلاس نه تنها به عنوان اولین محصولات تولیدی در اواخر فصل بهار بلکه بدلیل ارزش

غذایی بالا و منبع سرشار از عناصر معدنی نظیر کلسیم ,پتاسیم,منیزیم مورد توجه است. حفظ

 
جایگاه گیلاس به شرایط اقلیمی مناسب و سطح قابل توجه زیر کشت در دنیا ,نیاز به توجه تمامی

 دست اندر کاران تولید گیلاس درکشور را دارد. علاوه بر آن تلاش برای بهبود  روش های کاشت

,داشت برداشت تولید و افزایش عملکرد در واحد سطح باشد در این راستا داشتن یک منبع علمی

که در برگیرنده دستورات جدید کشت و پرورش درختان گیلاس باشد می تواند کمک موثری برای

نیل به این هدف باشد.این مجله,حاصل بیش از 14 سال نگارندگان بوده و در تدوین آن از بسیاری 

 ازمنابع علمی داخلی و خارجی استفاده شده است. این مجموعه می تواند در مورد استفاده

 دانشجویان محققان باغبانی و باغدارانی که در تولید محصولات هسته دار به خصوص  گیلاس

 قرار گیرد

مقدمه:

گیلاس یکی از محصولات مهم و جذاب باغبانی در دنیا می باشد.در کشور ما نیز این محصول بدلیل طعم و مزه مطلوب و دوره رسیدگی کوتاه میوه و تولید در اوایل فصل از اهمیت بالایی برخوردار است طبق گزارش های موجود در حال حاضر این محصول بیش از 40 نقطعه از جهان بطور تجاری کشت می شود.

مطالعات نشان می دهد که وجود شرایط بسیار متنوع اقلیمی بوم شناختی و تنوع وسیع شرایط آب و خاک در مناطق مختلف کشور امکانات بسیار وسیعی برای تولید گیلاس فراهم نموده است.بطوری که ایران جز 3 کشور اول تولید کننده گیلاس در دنیا می باشد.علیرغم این که کیفیت و نوع گیلاس صادرات از مرغوبیت بالایی برخوردار می باشد ولی متاسفانه بدلیل عدم برنامه ریزی مناسب در زمینه  بازاریابی این محصول نام ایران در دنیا به عنوان صادر کننده عمده گیلاس شناخته نشده است.

کمبود مواد غذایی ,شرایط نامطلوب اقتصادی,گرسنگی,فقر فرهنگی در نهایت رشد روز افزون جمعیت موجب نیاز غذایی شدیدشد و این امر نیز باعث کاربرد وسیع نهادهای کشاورزی بخصوص افزایش کاربرد سموم و انواع کودهای شیمیایی گشته است.که علاوه بر آلوده سازی رودخانه و دریاها,فرسایش و ﮋنتیکی و نابودی گونه های زیادی از جانوران و حتی گیاهان و ایجاد عدم تعادل اکولوژیکی در محیط انسان, موجب بیماری های مهلک لاعلاج را فراهم ساخته است.

تلاش انسان برای تامین معاش سبب برهم خوردن اکوسیستم شده است.در نتیجه بسیاری از موجودات بخصوص حشراتی که زمانی کم خطر یا بی خطر بوده اند به آفات عمده خسارت زا تبدیل شده اند.

عوارض سموم:

برای حفظ محصولات از گزند آفات و بیماری های گیاهی گرایش به سمت مبارزه شیمیایی علیه آفات بیشتر شده است. مصرف سموم خسارت ناشی از آفات و بیماری را کاهش می دهد ولی در عوض آلودگی محیط زیست٬ انسان٬ دام٬ جانوران خونسرد (ماهیان) حشرات و غیره را سبب می شود و در نتیجه بر هم خوردن تعادل طبیعی بین آفات و دشمنان طبیعی٬ پیدایش آفات جدید و یا افزایش خسارت ناشی از آفات همچنان سیر صعودی را می پیماید.مقارن شدن سریع آفات و سموم مصرفی جدید, سازندگان سموم را ناگزیر از ساخت و عرضه  فورمولاسیون های قوی با طیف و تاثیر گسترده کرده است.

مصرف بی رویه و غیر معقول آفت کش و عدم توجه کافی به مسائل زیست محیطی سبب شده است تا آفت کش ها به بدن جانوران و آبزیان راه یابد وبعدا از طریق زنجیره غذایی به بدن انسان منتقل می شود.

از آنجا که برنامه های مبارزه با آفات و کاربرد سموم شیمیایی عمدتا با اجتماعات کشاورزان و دیگر ساکنان سرو کار دارد خطر اولیه سموم شیمیایی از طریق مختلف به خود آنها بر می گردد.

بعضی از سموم بر سیستم اعصاب تاثیر دارند و بعضی از طریق سوخت و ساز بدن جذب می شود وبرخی از سموم دارای فلزات سنگین هستند که به یاخته های در حال تقسیم حمله می کنند .

سمپاشی بی رویه باعث از بین رفتن ماهیهای آبهای شیرین , کرم ابریشم , دام , بندپایان شکاری و انگلی و گرده افشان می شود.هنگامی که دشمنان طبیعی آفات قربانی سموم می شوند و از بین میبرند جمعیت آفات از قید طبیعی آنان رها می شوند و تعدادشان رو به افزونی می گردد.

احداث باغ:

زمین غرس نهال گیلاس باید صاف و تسطیح شده باشد و اگر شیب دار است كرت بندی شود تا حین آبیاری یا بارش دچار فرسایش نشود.

نكته مهم: بهتر است قبل از غرس از زمین آزمایش خاك بگیرم تا كمبود ها مشخص شود.

بهتر است قبل از غرس نهال ٬ 30-40 تن كود دامی پوسیده  در هكتار به زمین اضافه كرد.وهنگام غرس فاصله مناسب را رعایت نمود (   6*6-8*8  بسته به زمین  ) تا در آینده بهترین محصول را با كمترین مشكل برداشت نمود.

چاله ها باید 60*60 و به عمق 60 سانتی متر حفر شود وحتما خاك 30 سانتیمتر سطحی را جدا كرد كه بعد از حفر چاله به همراه كود وكمی ماسه كف چاله ریخت تا نهال راحتر ریشه بزند

نكته مهم: در خرید نهال دقت نموده٬ریشه نهال را هنگام انتقال حتما با كیسه بپوشانید و قبل از غرس در محلول زیر ضد عفونی كنید**                                               بنومیل(200گرم)+خاك(10كیلوگرم)+كود حیوانی الك شده (5كیلوگرم)+100 لیتر آب

نكته مهم: محل پیوند باید حداقل 10 سانتی متر بالا تر از سطح زمین باشد.


قیم:

قیم بسیار مهمتر از آن است كه فكر می كنیم درصد بالایی از خشك شدن نهال٬ بدلیل عدم استفاده از قیم و یا نصب نادرست آن است.قیم باید با فاصله 30 سانتی متر از نهال در خلا ف جهت بادی كه به نهال می وزد طوری نصب شود كه به طور مورب وسط نهال را قطع كند بطوری كه یك سوم قیم از نهال بگذرد.و حتما با گره ای شبیه 8 انگلیسی به هم وصل شود حال شدید ترین باد هم نمی تواند نهال را زیاد جابجا كند.

هرس:

 هرس جز مهمترین عملیات باغات است که عمیق ترین تاثیر فیزیولوژیکی را روی درختان دارد.

مزایای هرس درست و به موقع:

1.تربیت و فرم دهی مناسب به درخت که موجب کاهش هزینه نگهداری و سمپاشی و غیره می شود.

2.ایجاد تعادل مناسب بین ریشه و شاخسار ها

3.افزایش نور گیری و تهویه بین شاخه های داخلی که موجب افزایش عملکرد و کاهش بیماری های قارچی می شود.

4.افزایش عمر مفید درخت

انواع هرس:

1.هرس فرم دهی:

نوعی هرس زمستانه است كه در چند سال اول جهت ایجاد فرم اصلی درخت انجام می شود.

سال اول:بعد از كاشت نهال باید از ارتفاع80-100 سانتی متری از زمین سر برداری صورت گیرد

سال دوم:از دو یا سه شاخه فرعی ایجاد شده از بالای محل جوانه ای كه به سمت خارج است قطع می كنیم.

سال سوم:مانند سال دوم دوباره شاخه های فرعی را ازبالای محل جوانه به سمت خارج قطع می كنیم٬حال ما درختی خوش فرم با شاخه های پایه و اصلی زیبا و محكم داریم كه نوید دهنده محصول وعمر بالاست.

2.هرس تابستانه: همان سربرداری كه اواخر تابستان جهت كنترل رشد و تحریك شكوفه دهی در فصل جاری انجام می شود.

3.هرس پاییزه: دراوایل فصل پاییز با حذف شاخه های آسیب دیده و آلوده جهت از بین برن كانون آفت وبیماری در باغ

4.هرس زمستانه: این هرس همانطور كه از اسمش پیداست در فصل زمستان(خواب) قبل از باز شدن درخت انجام می شود انجام هرس سبك موجب افزایش محصول درفصل جاری می شود.

نكته مهم: محل برش را حتما با چسب باغبانی بپوشانید٬ چون محل تجمع و ورود عوامل بیماری زاست

نكته مهم:گاهی در ماهای سرد سال همزمان با پوشش برف روی زمین بر اثر انعكاس اشعه خورشید روی تنه درختان سوختگی ها وترك خوردگی هایی ایجاد می شود كه علاوه بر كاهش عمر مفید درخت محل تجمع آفات و عوامل بیماری زا میشود(كه در این منطقه بسیار رویت شده)٬ لذا پیشنهاد می شود تنه درخت را تا ارتفاع 60-100 سانتی متر با یك محافظ بپوشانیم برای این منظور تركیب زیر را با قلم مو به تنه درخت بمالید:

گل سفید(10 كیلوگرم)+آهك(1.5 كیلوگرم)+ آب(10 لیتر)     

كود دهی:

میزان كود بسته به خاك زمین متغییر است اما آن چیز كه مسلم است بهترین كود همان كود پوسیده دامی است كه موجب بهبود بافت خاك می شود.

نكته مهم:بخش فعال ریشه٬ریشه مویی است كه در سایه انداز درخت وجود دارد بسته به نوع آبیاری سطحی یا عمقی است.به همین دلیل بر لزوم آبیاری قطره ای تاكید می شود چون هم مصرف آب را كاهش می دهد و هم میزان جذب كود های شیمیایی بیشتر می شود و جلوی مصرف بی رویه و آلودگی محیط زیست هم گرفته می شود.

نكته مهم: علائم كمبود ازت: درختان مواجه با كمبود ازت دارای برگ های كوچك هستند و احتمالا ریزش زودرس یكی دیگر از علایم كمبود ازت است.

نكات مهم در كود دهی:

1.به دستور آزمایشگاه خاك شناسی عمل كنید٬كود اضافه علاوه بر زیان مالی موجب تخریب بافت خاك و همچنین آلوده شدن محیط زیست می شود.

2.نهال در 3 سال اول چون رشد رویشی داشته٬ فقط  نیاز به كود ازته(اوره) دارد٬  100-200 گرم هر سال(بهتر است در 3 نوبت )و از سال چهارم چون درخت شروع به میوه دهی می كند كود فسفره وپتاسه هم نیاز است.

3.مقدار كود مورد نیاز درختان بارور گیلاس بطور تقریبی  در هر هكتار 80 كیلو گرم ازت٬ 70 كیلو گرم فسفر و 120 كیلو گرم پتاس می باشد.

نكته مهم: برای گیلاس مصرف كود حیوانی در اوایل فصل پاییز مناسب است٬ وكودهای ازته هر ساله نیاز است.

3.درخت علاوه بر ازت پتاس و فسفر به عناصر ریز مغذی هم نیاز دارد كه باید هر ساله تامین شود و یكی از بهترین روش كودهی ریز مغذی محلول پاشی به وسیله سمپاش وجذب توسط برگ است.

محلول پاشی با سكوسترون آهن 1 % و سولفات روی 20% در بهار در صورت مشاهده علایم كمبود در برگ (زمینه زرد رنگ بدون تغییر رنگ رگبرگ) به فاصله 14 روز 2-3 بار تكرار شود.

4.بهترین راه كودهی چالكود است

نكته مهم:قبل از به خواب رفتن درخت یكی از بهترین زمانها برای كود دهی است كه موجب ذخیره كود در داخل تنه درخت می شود.

آفات وبیماری های گیلاس:

آفات:

مهمترین آفت در درخت گیلاس٬ مگس گیلاس است و بعد از آن به ترتیب كرم سفید ریشه٬سرخرطومی٬كنه قرمز٬سوسك چوبخوار و شته است.

نكته مهم:در مبارزه با همه این آفات مبارزه فیزیكی(غیر شیمیایی) می تواند بسیار موثرتر از مبارزه شیمیایی باشد.

مبارزه فیزیكی:

1-از بین بردن علف های هرز و نظافت باغ به منظور ایجاد شرایط مناسب جهت رشد درختان

2.جمع آوری برگ و میوه های ریخته در پای درخت قبل از خروج لاروها از آنها و رفتن داخل خاك

3-شخم زدن پای درخت

نكته: همه اینكارها  محل و كانون زمستان گذرانی این آفات را از بین می برد و با برهم زدن سیكل زندگی آنها موجب نابودی آنها می شود

4- غرق آب كردن باغ در شبهای زمستان٬ چون تخم یا شفیره این حشرات در عمق خاك (3-5 سانتی متری) هستند ایجاد یخ در سطح باغ موجب نابودی تخم و شفیره ها می شود.

 

مگس گیلاس:

زمستان گزرانی این حشره به صورت شفیره و در عمق (3-5 سانتی متری)خاك است ودر فصل بهار به حشره بالغ(مگس) تبدیل می شود این مگس با خرطوم خود در سطح میوه نارس شكافی ایجاد كرده وبعد تخم گذاری می كند بعد از چند روز تخم به لارو تبدیل شده و وارد میوه می شود و موجب كاهش مرغوبیت میوه می گردد.

علامت بارز مگس گیلاس نقطه ای زرد رنگ در وسط بدن آن است.

مبارزه:

1.غیر شیمیایی:

 الف. مبارزه فیزیكی كه در بالا گفته شده

ب.تله ها كه آفات را به دام می اندازند(نوارهای رنگی چسبنده و فرمونی)

2.شیمیایی:استفاده از سمومی همچون  دیازینون ٬گوزاتیون آمبوش٬دیپتركس و ... به همراه 1 % ملاس یا شكر  كه اثر بخشی سمپاشی را بیشتر می كند.

نكته مهم:با مبارزه همزمان شیمیایی و غیر شیمیایی (تلفیقی IPM) می توان با كمترین هزینه  سالم ترین میوه را تهیه نمود.یعنی فقط یكبار سمپاشی آن هم 20 روز قبل از برداشت میوه.

البته تجربه نشان داده سمپاشی در زمانی كه گلها تلقیح شده و یك سششوم گلبرگها در حال ریزش هستند هم می تواند نتایج رضایت بخشی به همراه داشته باشد.

نكته مهم: استفاده از محلول مویان با هر نوع سم و كود برگی اثر آن سم و یا كود برگ را در حد %70-100 % افزایش داده و استفاده از آن برای كشاورزان توصیه می شود.

سرخرطومی گیلاس:

سوسكی است قرمز طلایی رنگ كه مقابل نور به سبز فلزی در می آید.

زمستان گذرانی در 5-10 سانتی متری خاك و به صورت شفیره است.

زمان فعالیت این حشره در شب هاست و با تغذیه از گوشت میوه موجب بد شكل شدن میوه می شود. این سوسك پس از بلوغ روی سطح میوه با خرطوم شكاف ایجاد كرده و تخم می گذارد. بعد از 10 روز این تخمها به لارو تبدیل می شود ولاروهم از گوشت میوه استفاده كرده و علاوه بر كاهش مرغوبیت اغلب موجب ریزش میوه می شود.

مبارزه:

1.مبارزه فیزیكی كه در بالا ذكر شده.

2.شیمیایی: مصرف سمومی مثل دیازینون          

باز هم تاكید می شود مبارزه غیر شیمیایی بسیار موثر تر است چون حشره در حالت خواب زمستانه بسیار آسیب پذیر تر است.

كرم سفید ریشه:

حشره بالغ همان سوسك های خالداری هستند كه اندازه یك بند انگشت بوده و پرواز می كنند.

خسارت این حشره در مرحله لاروی است بخصوص لارو سن 3

این حشره پس از بلوغ  داخل شكافهای زمین یا درخت تخم گذاری می كند كه این تخم ها به لارو تبدیل شده و وارد خاك شده و از ریشه درخت تغذیه می كنند خسارت این لار بگونه ایست كه  3-4 عدد از این لاروهای سن 3 می توانند یك درخت را خشك كنند.

 

مبارزه:

1.غیر شیمیایی:بهترین نوع مبارزه از بین بردن حشره بالغ قبل از تخم گذاری است.چون مبارزه با لاروی كه داخل عمق زمین است مشكل است.

2.شیمیایی:استفاده از سمومی همچون دیازینون٬ ایمیداكلوپراید و ... بر روی زمین

نكته: باید پس از مصرف سم درخت را آبیاری كرد تا سموم به عمق خاك نفوذ كند٬ البته مقدار آبیاری نباید بیش از 10 میلیمتر( درسایه انداز درخت ) باشد چون اثر سم كم می شود.

 

سوسك شاخك بلند رزاسه:

سوسك از شیره شكوفه ها استفاده می كند  پس از بلوغ  روی برگ وشاخه ها تخم گذاری می كند این تخم ها بعد از 8 روز  به لارو تبدیل می شوند .لاروها با ایجاد شكاف وارد ساقه و تنه درخت می شوند با استفاده از بافت چوبی منافذی در درخت ایجاد می كنند كه به مرور موجب نا بودی درخت می شوند.

خسارت این آفت در مرحله لاروی است.

مبارز:

1.غیر شیمیایی: نابود كردن حشره بالغ(سوسك)

2.شیمیایی:مصرف حشره كشهای فسفره مثل دیازینون٬گوزاتیون و ...

زمستان را به صورت لارو در داخل شاخه یا تنه درختان خانواده رزاسه به سر می‌برد

نكته: فاصله زیاد كاشت سبب تبخیر سطحی بالا شده و درختان را نسبت به حمله چوبخواران حساس می‌نماید. باغهای بدون حصار به علت جریان هوا و باد آلودگی بیشتر خواهند داشت.
نكته: كم آبی درختان را در مقابل آفات چوبخوار حساس می‌سازد.
نكته: با انجام صحیح و پیگیر اصول داشت، فاصله، آب، كود و غیره می‌توانیم درختانی سالم داشته باشیم و از حمله حشرات چوبخوار جلوگیری كنیم.

 

 

كنه قرمز:

یكی ازمهمترین آفات باغ كنه قرمز اروپایی است زمستان گذرانی این آفت به صورت تخم روی سرشاخه ها ولی در زمستانهای ملایم بصورت پوره و جانور كامل نیز دیده می شوند .
خسارت:
خسارت کنه قرمزمرکبات ازطریق مکیدن شیره برگها ومیوه ها می باشد.با تغذیه کنه،لکه های کم رنگ روی سطح بالایی برگ ظاهرمی شود ودرآلودگی های شدید لکه های بزرگتر خشک شده وممکن است موجب قاشقی شدن،ریزش برگها وخشک شدن سرشاخه های جوان میگردد.فعالیت این کنه ها دربهاروپاییزبیشتراززمستان وتابستان است.میزان خسارت کنه قرمز بستگی به سلامت درخت،مدیریت آبیاری ووضعیت آب وهوایی دارد.برای مثال یک جمعیت نسبتاَ کم ازکنه ها باعث خسارت جدی روی درختهای ضعیف می شود.

مبارزه:

روغن پاشی در زمستان گاهی به همراه  سموم كنه كش و استفاده از كنه كش های همچون نیسورون٬اورتوس و ... در زمان فعالیت آفت

شته:                 

حشرات كوچك به رنگ سبز و سیاه هستند كه عموما در پشت برگ تجمع كرده و از شیره گیاهی استفاده نموده  و سبب پیچ خوردگی برگ و سر شاخه ها٬ ضعف عمومی٬ ریزش شكوفه و میوه های تازه و انتقال بیماری های ویروسی می شوند.

در تراكم كم آسیب آنچنانی ایجاد نمی كنند اما در صورت طغیان حتما باید با آن مبارزه كرد.

مبارزه :

1.غیر شیمیایی:

الف: فیزیكی

ب. مبارزه بیولوژیك (حشرات شكارچی كه آفات را می خورند مثل كفشدوزك)

2.شیمیایی

استفاده از یكی از شته كش اختصاصی زیر توصیه می شود.

پی متروزین(چس) به نسبت 5/0-75/0 كیلوگرم در 1000 لیتر آب

پریمور(پریكارب) به نسبت 5/0 كیلو گرم  در 1000 لیتر آب

شته كشها را هیچگاه با روغن به صورت تركیبی استفاده نكنید

 

شانكر باكتریایی درختان گیلاس:

عدم آشنایی باغداران با این بیماری و همچنین نحوه كنترل نسبتا مشكل از جمله مهمترین عوامل افزایش خسارت و نابودی درختان بر اثر ابتلا به این بیماری گزارش گردیده است

عواملی مانند طول دوره سرما ٬آب٬هوای مرطوب وبهاره با یخبندان نقش موثری در ایجاد بیماری دارند و دمای خنك توام با باد برایر ایجاد آلودگی و پراكندگی پاتوژن بسیار مطلوب است.

شانكرها زخم هایی هستند كه نسبت به بافتهای سالم اطراف كمی فرو رفته بوده و رنگ آنها از نارنجی روشن تا قهوه ای تیره متغییر است.

این بیماری با ایجاد شكاف های روی تنه و شاخه شروع می شود و از محل شكاف صمغ درخت تراوش میكند(بیشتر در بهار) به مرور برگ های بالا دست كمرنگ (سبز مایل به زرد) شده به داخل پیچ می خورد بعد از چند هفته آن منطقه بوی ترشیدگی می دهد ودر صورت عدم كنترل تعداد واندازه شكاف آنقدر زیاد می شوند كه درخت نابود می شود.

عملیات زراعی مناسب و اعمال روشهای كنترل در پایین نگه داشتن میزان و شدت آلودگی نقش دارد

1.انتخاب زمان مناسب هرس: اگر هرس در اواخر بهار و یا اواخر تابستان ویا اوایل پاییز انجام شود آلودگی كمتر خواهد بود٬ هرس در پاییز و زمستان منجر به شدت بیماری می شود.پیش آگاهی در طول دوره هرس در مدیریت بیماری نقش دارد.

2.انتخاب پایه مقاوم

3.كشت در خاك مناسب: در خاكهای اسیدی شنی و خاك با زهكشی ضعیف كشت انجام نشود.

4. مدیریت علف های هرز

5. استفاده از قلمه سالم برای تكثیر٬ تا جایی كه امكان دارد ارتفاع پیوند افزایش یابد.

 

 كنترل شیمیایی:

بیشتر برای جلوگیری گسترش آن است با چند نوبت سمپاشی با تركیبات مسی همچون اكسی كلورایت مس و محلول بردو در طی سال و سمپاشی با استربتومایسین در بهار صورت می گیرد.

پیشنهاد: سمپاشی با اكسی كلورایت در هنگام خزان بعد از انجام هرس و بعد در اوایل بهار سمپاشی با تركیبی از محلول بردو و استربتومایسین  می تواند بسیار موثر باشد.

نكته مهم: در این بیماری مبارزه شیمیایی نمی تواند بسیار موثر باشد و فقط جهت جلوگیری از گسترش بیماری است.

شانكرهای موجود روی تنه و شاخه های اصلی را می توان با سوزاندن توسط مشعل های گازی كنترل كرد شعله به مدت 5-10 ثانیه روی شانكرها وحاشیه آن گرفته شود تا زمانی كه صدای سوخته سدن بافت زیرین شنیده شوند.زمان این كار اوایل تا اواسط بهار است.در صورت نیاز 2-3 هفته بعد تكرار شود.

پوسیدگی  ریشه:

این بیماری قارچی در خاك های بسیار مرطوب باعث آسیب به ریشه و ضعف درخت می شود.

بسته به نوع قارچ با نامهای مختلف همچون آرمیلاریا٬رزولیا٬فوزاریوم و ...   

پیشگیری:

1.ضد عفونی ریشه قبل از غرس با محلول ذكر شده در بالا

2.عدم آبیاری پای درخت و رعایت فاصله 5/0 متری تا تنه درخت هنگام آبیاری

3.قوی نگه داشتن درخت با كودهی وآبیاری مناسب

4. در صورت ظهور علایم پوسیدگی همچون زردی برگها از پایین به بالا٬ بوی پوسیدگی از خاك و ریشه٬  50 گرم بنومیل را تا فاصله 5/0 متری اطراف درخت بپاشید و بعد آبیاری كنید و یا محلول ریزی  100 گرم بنومیل در 100 لیتر آب در ناحیه سایه انداز

نكته :درختانی كه رو به خشكی رفتن دیگر با بنومیل درمان نمی شوند و ازبین می روند.

مبارزه با بیماری پوسیدگی ریشه در قطعات كوچكك

گود كاشتن نهال و قرار گرفتن طوقه وتنه در زیر خاك موجب ضعف درخت شده و شرایط حمله قارچ را فراهم می شود.

 

روشهای عملی حفاظت از گل و میوه درختان از سرما زدگی

1.خوداری از پاكنی و شخم در دوره باز شدن گلها٬تشكیل میوه چون با افزایش هوادهی خاك موجب تشدید سرما زدگی می شود لذا بهتر است كوددهی اواخر پاییز باشد تا خاك به اندازه كافی فشرده شود.

2.محلول پاشی با محلول بردو 2 % (2 كیلو آهك+2 كیلو سولفات مس+ 100 لیتر آب) در زمان تورم جوانه به منظور كاهش باكتری های مولد هسته یخ

3.دود دادن با كاه و كلش و پوسته  برنج

4.بهتر است تا قبل از گلدهی درخت خوب آبیاری شود ودر دوران گل دادن به درخت آب داده نشود تا ریزش گل كمتر شود.

5.در صورتی كه درخت قبل از گل دهی در اوایل بهار دچار سرمازدگی شد بهتر است برای كاهش اثر سرما زدگی و افزایش ماندگار شكوفه ها درخت را محلول زیر سمپاشی(محلول پاشی) كنیم .

5/0 كیلو اوره + 5/0 كیلو اسید بوریك +5/0 كیلو سولفات روی + 100 لیتر آب


منابع:

1.بوذری 1386 . ارزیابی ارقام گیلاس و آلبالوی به بیماری شانکر باکتریایی.هفدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران. کرج  

2. طلایی.ع.1377.فیزیولوژی درختان میوه معتدله . اتشارات دانشگاه تهران

3.گنجی مقدم.1383. اصول تربیت و هرس درختان گیلاس و آلبالو.نشریه فنی.موسسه تحقیقات.آموزش و ترویج کشاورزی

4.اشکان.م.1381.بیماری درختان میوه هسته دار.مرکز نشر دانشگاه تهران




طبقه بندی: خواص انواع میوها، به این مطلب چه امتیازی می دهید
ارسال توسط هوشنگ زارعی
آرشیو مطالب
نظر سنجی
نظر شما در مورد اقدامات اخیر شوراهای اسلامی روستا چیست ؟






صفحات جانبی
پیوند های روزانه
امکانات جانبی1

ابزار وبلاگ

طراحی سایت

قالب وبلاگ